FLOOD CBA#2 (Ανάλυση κόστους-οφέλους στην ανάπτυξη προτύπων για Αντιπλημμυρικά και Ασφάλεια – εναλλακτικά μέτρα διαχείρισης πλημμύρας)

Διάρκεια έργου 24 μήνες, 1/1/2016 – 31/12/2017

Προϋπολογισμός Περιφέρειας ΑΜΘ: 90.000 € – Ποσοστό χρηματοδότησης, 75% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (το 25% θα χρηματοδοτηθεί από την κοστολόγησης εργατοωρών ενασχόλησης μονίμων υπαλλήλων με το έργο).

Ωφελούμενη / Εμπλεκόμενη Υπηρεσία  Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας.

Εταιρικό σχήμα:

SIGMA CONSULTANTS, Εταιρεία Συμβούλων (Επικεφαλής Εταίρος), Ελλάδα

Πανεπιστήμιο του Middlesex, Flood Hazard Research Center, Ηνωμένο Βασίλειο

Πανεπιστήμιο του Pablo de Olavide, Σεβίλλη, Ισπανία

Πανεπιστήμιο Nova de Lisboa, Λισσαβώνα, Πορτογαλία

Διοίκηση της Ανδαλουσίας (Government of Andalusia – Regional Ministry of Environment

and Spatial Planning Environmental Information Network / REDIAM), Σεβίλλη, Ισπανία

Εθνικός Οργανισμός Περιβάλλοντος (National Agency of Environment), Λισσαβώνα, Πορτογαλία

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ελλάδα

Αντικείμενο του έργου είναι η εφαρμογή των αποτελεσμάτων του έργου FLOOD CBA το οποίο ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο 2014. Το FLOOD CBA ασχολήθηκε με τη δημιουργία υποστηρικτικών εργαλείων (οδηγοί καλής πρακτικής, διαδικτυακή Βάση Δεδομένων κα). Σαν συνέχεια του FLOOD CBA επιδιώκεται πλέον η εφαρμογή των εργαλείων αυτών, για την ανάπτυξη πραγματικών σεναρίων, σε επιλεγμένες περιοχές της Ελλάδας,  Πορτογαλίας και Ισπανίας, υπό την καθοδήγηση του FLOOD HAZARD RESEARCH CENTER το οποίο κατέχει την σχετική γνώση και εμπειρία στις μελέτες κόστους-οφέλους.

Η προστιθέμενη αξία του έργου για την Περιφέρεια ΑΜΘ σχετίζεται με τα Διαχειριστικά Σχέδια Πλημμυρών (τα οποία συντάσσονται από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων), τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, στο πλαίσιο εφαρμογής της Οδηγίας για τις Πλημμύρες. Το Διαχειριστικό Σχέδιο της λεκάνης απορροής του Έβρου είναι το πρώτο που εκπονείται στον Ελλαδικό χώρο. Τα σενάρια διαχείρισης που πρόκειται να προταθούν μέσα από το  Διαχειριστικό Σχέδιο και με βάση την Οδηγία για τις πλημμύρες θα πρέπει να αξιολογηθούν λαμβάνοντας υπόψη οικονομικούς παράγοντες και συγκεκριμένα μελέτες κόστους – οφέλους.

 

To FLOOD CBA#2 μέσα από τα αποτελέσματα του συνεισφέρει στο κομμάτι της  τελικής αξιολόγησης των προτεινόμενων αντιπλημμυρικών έργων, με σημαντική τεχνογνωσία και πραγματικά παραδείγματα.

Ο ρόλος της Περιφέρειας θα επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, Ανάπτυξη σεναρίων σχετικά με τα μέτρα προστασίας από τις πλημμύρες και αξιολόγηση τους με τη χρήση της μεθοδολογίας κόστους – οφέλους, Δράσεις διάχυσης, Συμμετοχή σε συντονιστικές συναντήσεις, εφαρμογή πρακτικών στην περιοχή μελέτης, εκπαίδευση επιλεγμένου προσωπικού.

Δράσεις

Δράση Α. Διαχείριση Έργου.

Δράση Β. Προσδιορισμός εμπλεκόμενων φορέων. Δημιουργία δικτύου ανταλλαγής τεχνογνωσίας. Επιλογή περιοχής μελέτης και αποτύπωση υπάρχουσας κατάστασης. Στο κομμάτι αυτό θα ενταχθεί ανάθεση για την ψηφιακή αποτύπωση των υφιστάμενων αναχωμάτων και παρακείμενων οικισμών. Οι πληροφορίες αυτές θα βοηθήσουν ουσιαστικά και στην υλοποίηση της πιλοτικής δράσης (Δράση Δ). Συναντήσεις με εμπλεκόμενους  ορείς, ενημέρωση τους και αποτύπωση των απόψεων τους για την περιοχή μελέτης.

Δράση Γ. Δημιουργία Οδηγού καλής πρακτικής για το πώς αναπτύσσονται τα Πρότυπα Μέτρων Προστασίας από πλημμύρες και πώς αξιολογούνται με βάση οικονομικά κριτήρια (Κόστος: Όφελος) αλλά και πολυκριτηριακά (κοινωνικοί, περιβαλλοντικοί και πολιτιστικοί παράγοντες). Δημιουργία Βάσης Δεδομένων και υποστηρικτικών εργαλείων.

Δράση Δ. Εφαρμογή των καλών πρακτικών σε επιλεγμένες περιοχές μελέτης σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα στηριχτεί σε μία πρότυπη εφαρμογή που θα υλοποιηθεί από το FLOOD HAZARD RESEARCH CENTER στην περιοχή της Οξφόρδης. Παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού που θα περιλαμβάνει και τα αποτελέσματα των εφαρμογών – case studies. Πραγματοποίηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε κάθε χώρα.  Αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και βελτιστοποίηση τους.

Δράση Ε. Δράσεις ενημέρωσης και διάχυσης.

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο