Είκοσι πέντε πόλεις που δεσμεύτηκαν να γίνουν κλιματικά ουδέτερες έως το 2030 στο πλαίσιο της αποστολής πόλεων της ΕΕ βρίσκονται σε πορεία προς τη λήψη περαιτέρω στήριξης από την ΕΕ για φιλόδοξα έργα που σχετίζονται με το κλίμα, με στόχο την επιτάχυνση της προόδου προς την επίτευξη του στόχου τους για το 2030. Οι πόλεις αυτές έχουν μόλις ενταχθεί στο Πρόγραμμα Πιλοτικών Πόλεων (Pilot Cities Programme), μέρος του προγράμματος NetZeroCities, υπό την ηγεσία του EIT Climate-KIC, το οποίο προσφέρει στις πόλεις οικονομική και ουσιαστική στήριξη για την ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων.
Μέσω του προγράμματος HORIZON EUROPE, το βασικό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ, οι πόλεις από όλη την ΕΕ και τις συνδεδεμένες χώρες του προγράμματος HORIZON EUROPE θα επωφεληθούν με πάνω από 14 εκατομμύρια ευρώ συνολικά για να γίνουν «πιλοτικές πόλεις», λειτουργώντας ως κόμβοι καινοτομίας, καθώς οι συγκεκριμένες πόλεις δοκιμάζουν λύσεις για την ταχεία απεξάρτηση από τον άνθρακα.
Οι πόλεις που έχουν επιλεγεί είναι οι εξής:
- Ελσίνκι, Τάμπερε (Φινλανδία)
- Μόναχο, Ντόρτμουντ, Χαϊδελβέργη, Λειψία, Δρέσδη (Γερμανία)
- Βρυξέλλες, Αμβέρσα (Βέλγιο)
- Γκαμπρόβο (Βουλγαρία)
- Ρέικιαβικ (Ισλανδία)
- Σόντερμποργκ (Δανία)
- Angers Loire Métropole, Bordeaux Métropole, Communauté Urbaine de Dunkerque, Παρίσι (Γαλλία)
- Δουβλίνο, Κορκ (Ιρλανδία)
- Αθήνα, Τρίκαλα, Καλαμάτα, Θεσσαλονίκη (Ελλάδα)
- Ελμπασάν (Αλβανία)
- Σμύρνη (Τουρκία)
- Γκέτεμποργκ (Σουηδία)
Οι επιχορηγήσεις, που χορηγούνται σε πακέτα των 500.000-600.000, 1 εκατομμυρίου ή 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, θα υποστηρίξουν τις διερευνητικές δραστηριότητες των πιλοτικών πόλεων σε 21 έργα (με ορισμένες πόλεις να έχουν υποβάλει κοινές προτάσεις) και σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τις πηγές εκπομπών, όπως οι μεταφορές, η κινητικότητα και η βιομηχανία, και τα μέσα αλλαγής, όπως η διακυβέρνηση, η κοινωνική καινοτομία, τα δεδομένα και η ψηφιοποίηση.
“Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δουβλίνου είναι στην ευχάριστη θέση να έχει λάβει χρηματοδότηση μέσω της αποστολής της ΕΕ για την κλιματική ουδετερότητα και τις έξυπνες πόλεις για να αναλάβει ένα πιλοτικό πρόγραμμα μαζί με το Δημοτικό Συμβούλιο του Κορκ, το οποίο θα μας επιτρέψει να ενεργοποιήσουμε 7.500 υπαλλήλους και στις δύο πόλεις μας για να επιτύχουμε την κλιματική ουδετερότητα, συνεργαζόμενοι με τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και την ακαδημαϊκή κοινότητα για τη δοκιμή καινοτόμων λύσεων που βελτιώνουν τη ζωή για όλους. Ανυπομονούμε να μοιραστούμε τις γνώσεις και την εμπειρία που θα αποκτήσουμε τα επόμενα δύο χρόνια με πόλεις σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν”, δήλωσε ο Richard Shakespeare, Διευθύνων Σύμβουλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δουβλίνου.
Οι πιλοτικές πόλεις θα λάβουν επίσης άμεση υποστήριξη από εμπειρογνώμονες των πόλεων και θα έχουν ευκαιρίες να μάθουν από άλλες πόλεις κατά τη διάρκεια του διετούς προγράμματος που θα υλοποιηθεί από το πρόγραμμα NetZeroCities, την κοινοπραξία που δημιουργήθηκε για την υποστήριξη των πόλεων στην αποστολή πόλεων της ΕΕ.
Τα αποτελέσματα και η μάθηση από το έργο των πιλοτικών πόλεων θα μοιραστούν με τη σειρά τους με άλλες πόλεις που δεν συμμετέχουν στην «Αποστολή Πόλεων της ΕΕ» (EU Cities Mission) και έχουν επιλεγεί να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα «αδελφοποίησης». Οι αδελφοποιημένες πόλεις θα συνεργαστούν με τις πιλοτικές πόλεις για να μάθουν και να συνεργαστούν σε κοινά προβλήματα, πολλαπλασιάζοντας τον αντίκτυπο του προγράμματος και επιταχύνοντας τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών πόλεων να γίνουν κλιματικά ουδέτερες.
Τα 25 αυτά βραβεία είναι η τρίτη και τελευταία παρτίδα που δίνεται στις πόλεις της Αποστολής για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα των πιλοτικών πόλεων, ακουλουθόντας τα 53 βραβεία της πρώτης (2022) και τα 26 της δεύτερης (2023), ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των πιλοτικών πόλεων σε 104.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα Πιλοτικών Πόλεων μπορείτε να βρείτε εδώ.