Απολογισμός Διαδικτυακής Εκδήλωσης: «Η Δύναμη των Ανοικτών Δεδομένων: Από τη θεωρία στην Πράξη για Εταιρείες και Δημόσιους Φορείς» #od4growth

Την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο “Η Δύναμη των Ανοιχτών Δεδομένων: Από τη θεωρία στην Πράξη για Εταιρείες και Δημόσιους Φορείς”, που διοργανώθηκε από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Η εκδήλωση αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την πρόοδο του έργου OD4GROWTH, την ενίσχυση του περιφερειακού οικοσυστήματος για τα ανοιχτά δεδομένα και την ενεργή πρόσκληση για συμμετοχή φορέων στην χαρτογράφηση του συνόλου των φορέων της περιφέρειας.

Η εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό του κ. Νικόλαου Ευκαρπίδη, αναπληρωτής Περιφερειάρχη και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης ΑΜΘ, ο οποίος τόνισε την εξαιρετική σημασία της χρήσης των ανοικτών δεδομένων και την στόχευση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να καταστήσει τα ανοικτά ψηφιακά δεδομένα ως πυλώνα της βελτίωσης της παροχής των υπηρεσιών της, προς τους πολίτες.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε η πρόοδος του έργου OD4GROWTH, αναδεικνύοντας τα σημαντικά βήματα που γίνονται για την ενίσχυση της διαθεσιμότητας και επεξεργασίας των ανοιχτών δεδομένων. Τονίστηκε η σημασία των ανοιχτών δεδομένων στην υποστήριξη της τοπικής ανάπτυξης και του αστικού μετασχηματισμού, ενώ παράλληλα δόθηκε έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης του περιφερειακού οικοσυστήματος για τα ανοιχτά δεδομένα.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τους πλέον ειδικούς στο αντικείμενο των Ανοικτών Δεδομένων, τον κ. Αλέξανδρο Μελίδη, γενικό διευθυντή του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ και την κα. Νίνα Γιαλλούση, Data Product Developer του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ.

Σε αυτήν την προσπάθεια ανάδειξης των Ανοιχτών Δεδομένων και ενεργοποίησης του περιφερειακού οικοσυστήματος, καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν. Για να καταστεί δυνατή η χαρτογράφηση του συνόλου του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Περιφέρειά μας, η συμμετοχή σας είναι εξαιρετικά χρήσιμη και αναγκαία. Εφόσον επιθυμείτε να συμμετέχετε, παρακαλώ αποστείλετε στην διεύθυνση info@pta.gov.gr το όνομα του φορέα σας, το ονοματεπώνυμό σας καθώς και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τις σύγχρονες τάσεις ανάπτυξης, υλοποιώντας το έργο OD4GROWTH και ενισχύοντας το περιφερειακό οικοσύστημα για τα ανοιχτά δεδομένα. Η ενεργή συμμετοχή και συνεργασία όλων των φορέων είναι απαραίτητη για την ορθή διεξαγωγή του έργου και την επίτευξη των στόχων του.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου OD4GROWTH – «Ενίσχυση της διαθεσιμότητας και επεξεργασίας των Ανοιχτών Δεδομένων για την υποστήριξη της τοπικής ανάπτυξης και του αστικού μετασχηματισμού», το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα INTERREG Europe.

Σύντομη Περιγραφή του έργου OD4GROWTH

Το έργο OD4GROWTH στοχεύει να ενισχύσει την ποιότητα και την ποσότητα των δεδομένων στην ΕΕ, βελτιώνοντας τη διαθεσιμότητα και χρηστικότητα των ανοιχτών δεδομένων. Μέσω της βελτίωσης των δημόσιων υπηρεσιών και της ενίσχυσης της ψηφιακής οικονομίας, το έργο επιδιώκει να συμβάλει στην ανάπτυξη της ΕΕ και στη δημιουργία μιας πιο έξυπνης, ανοιχτής και ανταγωνιστικής κοινωνίας Η σύμπραξη αποτελείται από θεσμούς με περισσότερη εμπειρία (Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία, Γαλλία, Λιθουανία) σε αυτό το θέμα και άλλους (Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία) που χρειάζονται υποστήριξη για να αυξήσουν τη διαθεσιμότητα και τη χρηστικότητα των Ανοιχτών Δεδομένων, προωθώντας την αξιοποίηση τους για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της διαχειριστικής αρχής του INTERREG Europe. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διαχειριστική αρχή του INTERREG Europe δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εκφραζόμενες απόψεις.

Μετάβαση στο περιεχόμενο