Πρόγραμμα “Twinning Learning” της Αποστολής Πόλεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Η Πρόσκληση ανοίγει σύντομα!

Για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η Αποστολή Πόλεων της ΕΕ (EU Cities Mission) θα ανοίξει την πρόσκλησή της στις 8 Απριλίου 2024 για το Πρόγραμμα: Twinning Learning. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στη διευκόλυνση της ανταλλαγής λύσεων για το κλίμα.

 

Πρόγραμμα “Twinning Learning

Το πρόγραμμα “Twinning Learning” καθοδηγεί τις Δίδυμες Πόλεις (Twin Cities) στις προσπάθειες εκμάθησης και αναπαραγωγής από τις Πιλοτικές Πόλεις, με πρακτική εστίαση στην αναπαραγωγή των μεθοδολογιών συστημικού μετασχηματισμού και των καινοτόμων προσεγγίσεων, που καταδεικνύουν οι πιλοτικές δραστηριότητες στο δρόμο προς την κλιματική ουδετερότητα.

Η αντιστοίχιση των Πιλοτικών Πόλεων και των Δίδυμων Πόλεων βασίζεται στην εξεύρεση παρόμοιων προκλήσεων και κοινών συμφερόντων στους διαφορετικούς τομείς εκπομπών και μοχλών αλλαγής, επιτρέποντας καινοτόμες δράσεις μέσω συστημικού μετασχηματισμού. Διοργανώνεται μια σειρά δραστηριοτήτων, όπως προσαρμοσμένες διαδικτυακές συναντήσεις, εργαστήρια και εμπνευσμένες επισκέψεις σε χώρους, για να προωθηθεί η μάθηση, η ανταλλαγή εμπειριών και η συνδημιουργία λύσεων στο δρόμο προς την κλιματική ουδετερότητα.

Το Πρόγραμμα “Twinning Learning” είναι ένα πρόγραμμα 20 μηνών για την ανταλλαγή γνώσεων και τη μεταφορά καλών πρακτικών μεταξύ των επερχόμενων επιλεγμένων Δίδυμων Πόλεων (Twin Cities) και των πόλεων που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα Πιλοτικών Πόλεων NetZeroCities.

Οι Δίδυμες Πόλεις λαμβάνουν πρακτική υποστήριξη από τους εταίρους του NetZeroCities για την προώθηση των στόχων τους και έχουν πρόσβαση στο σύνολο των εργαλείων και πόρων που παρέχει η πύλη NetZeroCities.

Το πρόγραμμα βασίζεται σε μια πρακτική προσέγγιση ανταλλαγής γνώσεων από τις Πιλοτικές Πόλεις στις Δίδυμες Πόλεις, ενώ παράλληλα επιτρέπει ένα πλαίσιο ομότιμης μάθησης, επιτρέποντας στις Πιλοτικές Πόλεις να μαθαίνουν επίσης από τις εμπειρίες των Δίδυμων Πόλεων. Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου μάθησης, οι Δίδυμες Πόλεις θα ενσωματώσουν τα διδάγματα από τις πιλοτικές δραστηριότητες σε ολόκληρη την πόλη μέσω ενός σχεδίου αναπαραγωγής.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, επιλέχθηκε η πρώτη ομάδα των Δίδυμων Πόλεων για να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα “Twinning Learning”. Η ομάδα αυτή απαρτιζόταν από 40 Δίδυμες Πόλεις, προερχόμενες από όλη την Ευρώπη, αντιστοιχίστηκαν με μια πιλοτική πόλη ή ένα σύμπλεγμα πόλεων που ήδη καινοτομούν και εφαρμόζουν πιλοτικά δραστηριότητες απαλλαγής από τον άνθρακα στο πλαίσιο της αποστολής των πόλεων και πλέον ξεκίνησαν ένα σημαντικό ταξίδι κοινής μάθησης, βέλτιστων πρακτικών και πολλών άλλων.

Η πρόσκληση για τις Δίδυμες Πόλεις θα είναι ανοικτή σε κάθε πόλη εντός των κρατών μελών της ΕΕ και των συνδεδεμένων χωρών του προγράμματος “Horizon Europe”, το οποίο δεν συμμετέχει επί του παρόντος στο πρόγραμμα “Twinning Learning”, στο πρόγραμμα Πιλοτικών Πόλεων ή στην Αποστολή Πόλεων αλλά δεσμεύεται να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα πριν ή έως το 2050.

 

Το πρόγραμμα “Twinning Learning” αποτελείται από τρεις (3) ενότητες:

  1. Ξεκινώντας” (Getting started)
  2. “Συν-δημιουργώντας” (Co-creating)
  3. “Κεφαλαιοποιώντας” (Capitalising)

Στόχος αυτών των ενοτήτων είναι να παρέχουν ένα πλαίσιο για τις συμμετέχουσες πόλεις, ώστε να καταστεί δυνατή η καλύτερη δυνατή μεταφορά γνώσης μεταξύ των πόλεων. Το πλαίσιο βασίζεται σε ειδικές εκροές και μια διευκολυνόμενη διαδικασία, ενώ αφήνει αρκετό περιθώριο ευελιξίας στις πόλεις να διαμορφώσουν το ταξίδι μάθησης.

Για να διασφαλιστεί ότι οι συμμετέχοντες των Δίδυμων Πόλεων θα επωφεληθούν στο έπακρο από τις δια ζώσης ανταλλαγές, τα έξοδα ταξιδιού θα αποζημιωθούν μέχρι ένα ορισμένο ποσό. Περαιτέρω πληροφορίες θα διατεθούν στους επιτυχόντες υποψήφιους των Δίδυμων Πόλεων μετά την επιτυχή επιλογή.

Ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση;

Από τις 8 Απριλίου έως τις 31 Μαΐου, μπορούν να υποβάλουν αίτηση οι ακόλουθοι:

  • πόλεις που δεν συμμετέχουν ήδη στο πρόγραμμα “Twinning” και πιλοτικών πόλεων
  • πόλεις που προέρχονται από χώρες της ΕΕ και χώρες συνδεδεμένες με το πρόγραμμα “Ορίζοντας Ευρώπη
  • πόλεις που δεσμεύονται για κλιματική ουδετερότητα πριν ή μετά το 2050

Οι επιτυχείς δίδυμες πόλεις θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο, ενώ το πρόγραμμα εκμάθησης θα ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου 2024.

 

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τη συμμετοχή της πόλης σας εδώ

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο